Hayvanların Şap Hastalığına Karşı Aşılanması Şarttır
Hayvanların şap hastalığına karşı aşılanması zorunludur
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rüzgar:
“Bu hastalık rüzgarla bile bulaşabiliyor.”
“Hayvan başka bir ilden geliyorsa veteriner sağlık raporunun olması gerekir.”
ANTALYA – Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığında aşının önemine değinen Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, bu hastalığın rüzgârla bile bulaşabildiğini belirterek, üreticilere hayvanlarını aşılatmaları tavsiyesinde bulundu.
Şap hastalığı, sığır ve koyunlarda görülen bakteriyel bir hastalık olarak öne çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu hastalıkla ilgili önemli önleyici tedbirler almaya devam ediyor. Son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yönelik yeni bir aşı sistemi geliştirdi. Buna göre, 29 Ocak’tan 31 Mart’a kadar ülke genelindeki tüm hayvanlara ücretsiz aşı yapılacak.
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, yeni başlayan aşılama döneminin üreticiler ve hayvanlar açısından önemli olduğunu belirtti. Şap hastalığının hayvancılık sektörüne darbe indirdiğini vurgulayan Rüzgar, “Şap hastalığı çok tehlikeli bir hastalıktır. Çok büyük verim kaybına neden olur. Hayvancılığa ekonomik darbe vurur. Çünkü şap hastalığı çok tehlikeli bir hastalıktır. Bu nedenle bakanlıklar, iller, ilçe müdürlükleri ve veteriner hekimler olarak yolları, işletmeleri, hayvan pazarlarını her zaman koruyoruz ve kesimhaneleri sürekli denetliyoruz.İl ve ilçe dışına sevk edilecek tüm hayvanların şap aşısının yapılıp yapılmadığını kontrol ediyoruz. Şap hastalığı. Buna göre sevkiyata izin veriyoruz. Şap aşısı yapılmamış hiçbir hayvanı ilçe dışına göndermiyoruz. Şap hastalığı yedi türü olan bir hastalıktır. Ülkemizde görülen türleri bulunmaktadır.” ve Mouth Institute bunlara karşı aşı geliştirdi. Bu aşıları hayvanlara veteriner eşliğinde yapıyoruz” dedi.
“Bu hastalık rüzgarla bile bulaşabiliyor.”
Rüzgar, mahalle ve köylerdeki vatandaşların büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının tutulduğu ahırların girişlerinde şap hastalığına karşı bazı önlemler alması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Veteriner hekimler her işletmeye girdiklerinde hijyene dikkat ediyorlar. Denetimlerde farklı şırıngalar kullanıyorlar. Vatandaşlar çiftliklerinin veya hayvan barınaklarının girişlerinde dezenfektan çukurları oluşturmalı. Giriş ve çıkışlarda botlarını dezenfekte etmeleri gerekiyor. Bunu bulaştırabiliyorlar.” Mahalle veya köyde dolaşıp eve girdiklerinde hastalık söz konusu. Bu hastalık rüzgarla bile bulaşabiliyor. Üreticilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Veteriner hekimler gerekli eğitim ve bilgilendirmeyi sağlar. İşletmelere gittiklerinde özellikle şap hastalığı konusunda üreticileri bilgilendiriyorlar.”
“Hayvan başka bir ilden geliyorsa veteriner sağlık raporunun olması gerekir.”
Rüzgar son olarak üreticilerin büyükbaş veya küçükbaş hayvan satın alırken şap aşısını kontrol ettirmeleri gerektiğini belirtti. “Vatandaşlar özellikle aşı ve muayenesi yapılmamış hayvanları ahırlarına almamalı. Eğer hayvan alacaklarsa ilçe müdürlüğümüze gelip aşı ve sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığını sormaları gerekiyor. Hayvan başka ilden geliyorsa veteriner hekime “Sağlık raporu olması lazım. Şap aşısı yapılmamışsa bu rapor verilmez. Vatandaşların ahırlarda diğer hayvanlarla temasını engellemesi gerekiyor. Vatandaşların mutlaka yılda 3 kez hayvanlarına aşı yaptırması gerekiyor” dedi.
haber-polatli.com.tr